Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Otvaranje nove etape uspješne saradnje sa Brodsko – posavskom županijom

13.07.2021

TK BPZ 01 13 07 2021

Tim povodom, a imajući u vidu početak programiranja novog finansijskog razdoblja 2021-2027. godina danas je u Lukavcu održan sastanak sastanak zvaničnika Brodsko-posavske županija i Tuzlanskog kantona.

Ovom prilikom rezimirani su rezultati prva dva projekta, te je konstatovano da je to izuzetno dobar osnov za unaprjeđenje saradnje i rad na novim projektima. U razgovoru sa predstavnicima Brodsko – posavske županije identificirano je da su prioritetne oblasti za nastavak saradnje privreda/gospodarstvo, zdravstvo, te obrazovanje.


„Ovaj radni sastanak je otvaranje jedne nove etape uspješne saradnje sa Brodsko – posavskom županijom iz Republike Hrvatske u realizaciji prekograničnih projekata koji se sufinansiraju iz euro – fondova. Ova saradnja se uklapa u razvojne perspektive novog budžetskog razdoblja Republike Hrvatske i Strategiju razvoja Tuzalnskgo kantona. Sa ovim pristupom i novim projektima očekujem da ćemo znatno podići konkurentsku osnovu Tuzlanskog kantona i naravno ono što je najbitnije uvesti Tuzlanski kanton u 21. stoljeće, vrijeme velikih promjena, digitalizacije, inovacije itd.", kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Kada je u pitanju privreda saradnja je moguća kroz unapređenje poduzetničke infrastrukture, jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, zelenu ekonomiju, regenerativnu poljoprivredu, te implementaciju projekata usmjerenih na istraživanje, razvoj i inovacije. U oblasti zdravstva buduća saradnja je moguća u okviru javnog zdravstva i borbe sa pandemijom COVID-19, te digitalizacije sistema zdravstvene zaštite, dok u obrazovanja predmet buduće saradnje može biti unapređenje energijske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije u školskim objektima, kreiranje zelenih zanimanja, rad sa darovitim učenicima i rad sa učenicima sa poteškoćama u razvoju. Bitno je naglasiti da su svi predloženi projekti usklađeni sa mjerama u okviru Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2021-2027.

„S pozicije nekoga ko „ima znatno više utakmica u nogama" kada su u pitanju EU fondovi, ja bih danas istaknula da je Tuzlanski kanton, zajedno sa Centrom za razvoj i podršku, ispunio one osnovne uslove za upravljanje EU fondovima kada oni u tom obliku dođu u Bosnu i Hercegovinu. Na tom putu našli smo kvalitetnog i kreativnog partnera za uspješnju dugoročnu saradnju. Počeli smo sa dva projekta u sektoru obrazovanja, a danas otvaramo razgovore i usmjeravamo našu buduću saradnju. Želimo otvoriti područje saradnje i na poljoprivredu, gospodarstvo, start-up-ovi i sve ono što kao javni servis možemo staviti na raspolaganje privatnom sektoru", kazala je ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher.

Podsjećamo vrijednost projekata Pametne škole i Pametne škole II iznosila je ukupno 6,8 miliona KM, a oba su sufinanrisarana sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA CBC programa Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. U okviru projekta Pametne škole investiralo se u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola, i to 1 u Brodsko – posavskoj županiji i 6 na području Tuzlanskog kantona, dok je u projektu Pametne škole 2 izvršena energetska obnova 33 školska objekta. U 18 škola u Tuzlanskom kantonu, peći na fosilna goriva biće zamijenjene pećima na drvnu biomasu/pelet, dok će na 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji biti instalirani solarni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije.

Uz gospođu Brechelmacher, delegaciju iz Brodsko – posavske županije činili su i privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo, ravnatelj Nastavnog zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković i pravnica Nastavnog zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Marija Karakaš.

Osim premijera Hodžića u ime Vlade TK današnjem sastanku su prisustvovali ministar privrede Mevludin Hodžić sa saradnicima, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović i ministar zdravstva Božo Jurić sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK Maidom Sarihodžić. Uz predstavnike Vlade, današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za razvoj i podršku, partnerske organizacije sa kojom je Vlada uspješno realizirala prethodna dva projekta.


{webgallery}TK BPZ 02 13 07 2021TK BPZ 03 13 07 2021TK BPZ 01 13 07 2021{/webgallery}