Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Novi kotlovi na biomasu griju dvije škole u Živinicama

09.11.2021

interreg ziviniceRiječ je o Projektu „Pametne škole 2" koji podrazumijeva ugradnju i instalaciju novih kotlova na biomasu.

Ističući da projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona a ukupna vrijednost investicije je blizu 93 hiljade KM, ministar Hodžić je izrazio zadovoljstvo što je projekat završen uspješno i kvalitetno i da su učionice tople.

„Ovaj projekat podrazumijeva zamjenu kotlovnica na fosilno gorivo sa kotlovnicama biomasu, pelet. Drago mi je da su direktori ovih škola prepoznali taj terend dekarbonizacije atmosfere, odnosno smanjivanje CO2 a uslov da se dobije ovaj projekat bio je da su zgrade „utopljene" odnosno zamijenjena stolarija i obnovljena fasada.

U okviru projekta u šest škola na području Tuzlanskog kantona već su instalirane peći na pelet. Do kraja projekta peći na pelet biti će instalirane u još 12 škola u Tuzlanskom kantonu. Pored energetske obnove školskih objekata projekat obuhvata i komponente vezane za edukaciju učenika onovnih i srednjih škola. Predviđena je izrada e-platforme putem koje će se realizirati edukativni sadržaji u cilju učenja o energetskoj efikasnosti u školama.

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole 2″ naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji implementiraju Centar za razvoj i podršku Tuzla, Brodsko-posavska županija iz Hrvatske i Vlada Tuzlanskog kantona u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.


{webgallery}interreg zivinice 1interreg zivinice{/webgallery}