Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Ministarstvo privrede

Završni forum u Slavonskom Brodu

20.06.2019

Završni forum projekta „Pametne škole" održan je 18. juna 2019. u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Projekt „Pametne škole" provodi se od juna 2017. godine na području Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona kako bi podržao i promovirao inovacije i istraživanja mladih, povećao energetsku efikasnost u školskim objektima te osvijestio javnost o društvenim i ekonomskim prednostima energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

 

Zavrsni forum SB 18062019U sklopu projekta završena je energetska obnova 7 osnovnih i srednjih škola sa područja Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona, proveden niz edukativnih aktivnosti, održano takmičenje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz obje države, educirana 42 zaposlena u školama i javnim ustanovama na području energetskog menadžmenta, te podržano 19 mladih inovatora na području primjene obnovljivih izvora energije kroz investicije i mentorstvo na solarnom kampu gdje su usavršili svoje inovacije.

 

Ono što se ne može izraziti brojkama ali predstavlja veliku vrijednost su uspostavljeni osobni i institucionalni kontakti u prekograničnom području koji su već i za vrijeme trajanja ovog projekta rezultirali novim saradnjama, projektnim prijedlozima i čvršćem povezivanju ovih prostora. Uvodno se prikazao kratki film o aktivnostima u projektu, te je Edin Zahirović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle prezentirao analizu troškova i koristi projekta. Analizu je moguće vidjeti na linku:

 

https://drive.google.com/file/d/1gnn9Fk6CsG1fBdxBfW4zyDUsXmYnuuNu/view 

 

Slijedio je panel za predstavnike općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije, korisnike javnih objekata (obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih sektora), upravitelje komunalnih tvrtki, i zainteresirane građane. Na panelu su uz moderatora Bernarda Ivčića iz Zelene akcije sudjelovali Damir Mirković – zamjenik župana Brodsko posavske županije, Dragan Jelić – pomoćnik ministrice Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Boris Čagalj – voditelj područnog ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a, Tomislav Ilić ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Daniel Rodik ispred udruge DOOR. Tema panela bila je održivo upravljanje energijom u javnim i drugim objektima te prilike koje su na raspolaganju za postizanje tog cilja.

 

Završni forum realiziran je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

 

Više fotografija sa foruma pogledajte na linku: http://crp.org.ba/galleries/gallery/zavrsni-forum-slavosnki-brod/