Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Ministarstvo privrede

Svečano otvorena druga „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu

06.12.2018

U utorak, 4. decembra 2018. godine u Omazićima, Banovići, u prepunom holu škole svečano je otvorena obnovljena, energetski efikasna Područna škola „Omazići", čija je obnova realizovana u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE".

Otvaranje skole Omazici - 00 NASLOVNAOvim činom područna škola u Omazićima, koja priprada JU OŠ Grivice, Banovići, postala je druga „Pametna škola" u Tuzlanskom kantonu, nakon JU MSŠ „Musa Ćazim Ćatić" u Kladnju. Na objektu škole u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove i na tavan škole, te je postavljen novi toplovodni kotao na pelet.

Obnovljenu školu svečano su otvorili ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, predstavnik općine Banovići Adem Mostarlić i direktorica JU OŠ Grivice Elvira Jusić.

„Ovo je druga pametna škola, od ukupno šest škola koje ćemo obnoviti u okviru projekta „Pametne škole". Moram naglasiti da pored toga što je škola poprimila znatno ljepši izgled, unaprijeđena je i energetska efikasnost škole, što je zapravo i uslov projekta" naglasio je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istakla je direktorica škole Elvira Jusić: „Do sada, do obnove, učenici su boravili u prostoru koji nije bio zagrijan, bio je hladan. Sada imamo jednu toplu malu školu, ugodan ambijent za rad i to mnogo doprinosi učenju i napredovanju u školi".

Školski objekat u Omazićima izgrađen je 50-ih godina prošlog stoljeća, zgrada je bila dotrajala i oronula. Obnovom objekta, obezbjeđeni su daleko bolji uslovi za obrazovanje za 60 učenika ove škole. Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.