Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Opremanje solarne laboratorije u Gimnaziji Živinice

07.07.2023

U Gimnaziji Živinice u periodu od 01.04. – 03.04.2019. odvila se aktivnost opremanja solarnog laboratorija. JU Gimnazija Živinice i osnovna škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda pobjednice su u takmičenju u uštedi energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole. Takmičenje je organizirano u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola".

SOLARNA LABORATORIJA ZIVINICEPobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji sa učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Profesorice Fizike Muljka Hamzagić i Senka Šehović uz podršku mentora iz Centra za razvoj i podršku Tuzla i Zelene akcije Zagreb proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem su učenici sudjelovaIi u izradi uređaja i njihovom programiranju.

Tako su učenici Gimnazije Živinice učestvovali su u izradi solarne sušare, solarnog koncentratora i drugih eksponata solarne laboratorije. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u aprilu.

Opremanje solarne laboratorije realizovano je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.