Posjeta predstavnika GIZ-a projektu uspostave Digitalnog inovacijskog HUB-a u TK

Značaj i perspektiva uspostave Digitalnog inovacijskog HUB-a u Tuzlanskom kantonu, bila je tema jučerašnjeg sastanka direktorice programa Inovacija i digitalizacije MSP u BiH u okviru GIZ projekta (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), Eve Maria Näher sa ministrom privrede Tuzlanskog kantona Edinom Durakovićem i predstavnicima kompanije Industrial Automation d.o.o. Tuzla, koja je voditelj uspostave Centra za digitalne inovacije u Tuzli.

GIZ posjeta - naslovnaProjekat uspostave Digitalnog inovacijskog HUB-a se realizira u okviru projekta EU4DigitalSME kojeg sufinansiraju Evropska Unija i Savezna Republika Njemačka, a kandidovan je od strane DKR konzorcija koji čine Industrial Automation d.o.o. Tuzla, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i Strascheg Center for Entrepreneurship gGmbH (SCE) iz München-a (Njemačka). Projekat obuhvata aktivnosti na uspostavi Centra za digitalne inovacije u Tuzli, kao industrijskog centra koji ima za cilj pružanje podrške za rješenja za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u Bosni i Hercegovini, kako bi se subjektima male privrede omogućio bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama u svim lancima vrijednosti.

Jučerašnji sastanak bio je prilika da se predstavi projekat, koji za ključni cilj ima pružanje pristupa tehničkoj ekspertizi i omogućavanje malim i srednjim preduzećima da „testiraju prije investiranja", kako bi unaprijedili svoju konkurentnost i poslovanje kroz unapređenje poslovnih procesa, proizvoda ili usluga kroz upotrebu digitalnih tehnologija. Predviđeno je da HUB također pruža inovativne usluge kao što je savjetovanje, trening i razvoj vještina koje su neophodne za uspješnu digitalnu transformaciju.

Sastanku su, pored ministra Durakovića i direktorice Näher, prisustvovali predstavnici GIZ projekta Krunoslav Rašić i Mirna Mekić, predstavnice Industrial Automation d.o.o. Tuzla Zlatka Grgić, Sabina Lipovac, Azra Gurdić Ribić i Irma Brkić, te pomoćnik ministra privrede Erna Kusturica.

Vrijednost projekta "EU4DigitalSME" je 6.1 milliona eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 5 miliona eura, a Savezna Republika Njemačka 1,1 miliona eura. Projekat traje do 2024. godine a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv