Započelo planiranje NATO vježbe otklanjanja posljedica katastrofe

Današnjim sastankom predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima NATO-a, Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite započelo je planiranje vježbe otklanjanja posljedica katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017", koja bi se u septembru iduće godine trebala održati na području Tuzlanskog kantona.

NATO vjezba 22 11 2016Domaćin današnjeg sastanka, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, se prije svega zahvalio predstavnicima NATO-a za priliku da Tuzlanski kanton bude domaćin jedne ovako velike i značajne vježbe, koja bi trebalo da okupi oko 1.000 učesnika iz više od 30 zemalja članica NATO-a.
„Današnji sastanak nastavak je aktivnosti započetih u martu ove godine, kada je najavljena mogućnost održavanja NATO-ove vježbe na području našeg kantona. Vježba otklanjanja posljedica katastrofa bi trebala simulirati krizne situacije, poput zemljotresa, poplave, hemijskog incidenta i rudarske nesreće, a nama u Tuzlanskom kantonu čini veliku čast i zadovoljstvo činjenica da je Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH donijelo odluku da se ova vježba održi na području Tuzlanskog kantona" kazao je premijer Gutić.
Šef NATO-ovog euroatlanskog odjela za koordinaciju odgovora na katastrofe Claudiu Zoiras kazao je da NATO EADRCC već 16 godina organizuje terenske vježbe odgovora na katastrofe, te da će 17. vježba biti održana na području Tuzlanskog kantona.
„Uzimajući u obzir naša dosadašnja iskustva i saradnju sa strukturama civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, ubijeđen sam da će ova vježba biti uspješna" rekao je Zoiras, te podsjetio da je NATO imao već dobru saradnju s vlastima u BiH tokom poplava u maju 2014. kada je NATO-ov tim za brzi odgovor radio na otklanjanju posljedica.
Današnjem sastanku osim premijera Gutića i gospodina Zoirasa, prisustvovali su predstavnica Štaba NATO-a u Sarajevu Olivia Debaveye, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH Samir Huseinbašić i Arina Bešlagić – Mišanović, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Hasan Fehratović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić i Policijski komesar Fadil Šljivić.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15