Predstavljanje solarne laboratorije u JU Gimnaziji Živinice

U okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020., u srijedu 17. aprila 2019. godine bit će održan Solarni festival sa početkom u 12.00 h u JU Gimnaziji Živinice (Prva ulica 58, Živinice). Izjave za medije su, prema agendi, predviđene za 11:45 h.
Projekat sufinansira i implementira Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Brodsko-posavskom županijom, Udrugom Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom - BED iz Slavonskog Broda.
U periodu od 1. do 3.aprila 2019. godine, trideset učenika Gimnazije Živinice, uz pomoć mentora iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i Zelene Akcije iz Zagreba, učestvovalo je u opremanju solarne laboratorije u svojoj školi. Učenici su izradili 7 eksponata koji kao izvor energije koriste sunčevu energiju. Ova laboratorija je dio nagrade koju je Gimnazija Živinice osvojila kao pobjednica takmičenja škola u štednji energije promjenom ponašanja pod motom „Navike promijeni – školu opremi".
Drugi dio nagrade koju je škola dobila je fotonaponski solarni sistem koji će proizvedenom električnom energijom napajati kabinet informatike. Na solarnom festivalu predstavit će se eksponati iz solarne laboratorije i svečano će bit pušten u pogon fotonaponski sistem. Pored nagrade koju je Gimnazija Živinice osvojila kao jedna od pobjednica takmičenja „Navike promijeni – školu opremi", na ovom festivalu biće predstavljene i inovacije učesnika kampa mladih inovatora iz projekta PAMETNE ŠKOLE. Opremanje solarne laboratorije, kamp mladih inovatora i takmičenje škola u štednji energije realizirani su u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta.
Molimo da medijski pratite događaj i o tome izvijestite javnost.

Dnevni red Solarnog festivala koji ce se održati u JU Gimnaziji Živinice 17.04.2019. godine.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna